keskiviikko 20. elokuuta 2014

Superkuuta kuvaamaan

Päätin lähteä kuvaamaan kuuta ensimmäistä kertaa tarkoituksenani saada onnistuneita kuu kuvia. Tähän innoituksen sain kun olin lukenut tulevasta superkuusta. Tätä tapahtuu harvoin, ettei ole mahdollista kuvata joka päivä suurempaa ja kirkkaampaa kuuta kuin nyt oli. Seuraavan kerran tämä viissin tapahtuu noin 14 kuukauden päästä. Tämä superkuu oli suurimmillaan kymmenes elokuuta ja itse kävin kuvaamassa sitä jo edellisenä päivänä. Onneksi kävin, nimittäin superkuu päivänä oli todella pilvistä ja silloin olisi jäänyt kuvat ottamatta. Kauas ei onneksi tarvinnut lähteä, vaan menin viereiselle kuntopolulle. Siellä oli yksi alue josta näkyi kauas ja siellä sai olla rauhassa hiljaisuudessa. Ympäristössä oli pilkkopimeää, joten valonsaasteetkaan eivät olleet haittana.
Mielestäni onnistuin ihan hyvin kuvien otossa. Luulen etten parempia olisi saanut millään keinolla. Kokeilin kaikkia eri asetuksia, mutta syynä mielestäni oli kostea ja kuuma ilma. Ilmassa oli liikaa kosteutta, joka sumensi hiukan ja muutkin seikat varmaan vaikutti kuviin. Onneksi on keksitty kuvankäsittely! :)


Kuu oli aluksi pilvien seassa ja sain siitä hienoja utuisia kuvia. Jalusta oli käytössä tietysti koko ajan, jolloin oli helppo vain napsutella kuvia.

Canon EOS 400D, 75-300mm (150mm), f/8, 2 s, ISO 100




Tämä oli paras kuukuva. Kuvaa on käsitelty, mutta ei paljon.

Canon EOS 400D, 75-300mm (300mm), f/8, 1/400 s, ISO 800




Kokeilin myös erilaisia asetelmia ja tässä yksi esimerkki. Kannatti kokeilla, koska kuvankäsittelyssä pystyi hyvin muokkaamaan raakaa RAW tiedostoa, jota nykyään käytän aina.

Canon EOS 400D, 18-55mm (18mm), f/11, 30 s, ISO 100




Lopuksi kokeilin myös kuvata tähtiä, mutta en saanut mitään hyvää kuvaa. Ehkä ei ollut tarpeeksi pimeää, jotta olisi saanut tähdet loistamaan. Tähtikuvat monesti rakennetaan kymmenistä taikka jopa sadoista kuvista, jotka yhdistetään kuvankäsittelyssä. Tässä on kyseessä vain yksi kuva. Kuvassa näkyvät viirut ovat tähtiä, koska minulla oli niin pitkä valotusaika. Muut pisteet ovat värikohinaa tai virheitä, joita kamera helposti tekee liian pitkillä valotusajoilla.

Canon EOS 400D, 18-55mm (18mm), f/11, 181 s (3 min 1 s), ISO 100


Myöhemmin aion enemmän yrittää kuvata tähtiä. Se onnistuu varmasti paremmin talvella kun ilmassa ei ole kosteutta paljoa ja on pimeämpää jolloin tähdet erottuvat paremmin ja kirkkaammin. Tämäkin kuvausretki oli kivaa eikä pimeässä metsässä ollut niin pelottavaa yksin kun keskittyi olennaiseen! ;)

PS. Pidin yksin vähän meteliäkin ettei karhut tai muut lihansyöjät uskaltaneet liikkua siellä päin :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti